Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční obchod skončil podle odhadů přebytkem 13,8 miliard

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Podle dnes zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu skončila v srpnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 13,8 mld. Kč ve srovnání se schodkem 1,7 mld. Kč v srpnu 2015.

Celkovou bilanci v národním pojetí příznivě ovlivnil zejména meziroční růst přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o 15,4 mld. Kč a pokles schodku bilance minerálních paliv o 1,7 mld. Kč. K mírnému zvýšení aktiva došlo u bilance polotovarů a materiálů a surovin nepoživatelných (shodně o 0,1 mld. Kč), uvedl czso.cz.

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci mělo prohloubení deficitu obchodu s chemickými výrobky o 1,0 mld. Kč, potravinami a živými zvířaty a s nápoji a tabákem (shodně o 0,4 mld. Kč) a průmyslovým spotřebním zbožím o 0,2 mld. Kč.

Saldo zahraničního obchodu se státy EU28 skončilo v srpnu přebytkem 47,9 mld. Kč a bylo tak meziročně o 11,8 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 4,0 mld. Kč na 32,7 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění v národním pojetí zvýšil vývoz o 16,1 % a dovoz o 9,7 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,8 % a dovozu o 0,1 %. Meziročně v národním pojetí vzrostl vývoz o 17,4 % (na 265,9 mld. Kč) a dovoz o 10,5 % (na 252,1 mld. Kč).

V lednu až srpnu dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 146,4 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 55,0 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 2,0 %, zatímco dovoz klesl o 0,6 %.

Témata:  zahraniční obchod Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy