reklama

Samsung uvedl, že výrobní harmonogram pro Note 7 byl "dočasně upraven". To umožní podniknout další kroky k zajištění jejich kvality a bezpečnosti, sdělila firma podle agentury AP.

Jihokorejská média a zdroje agentury Reuters předtím uvedly, že Samsung se rozhodl pozastavit produkci nových telefonů v dohodě s čínskými a americkými úřady. Učinil tak poté, co američtí mobilní operátoři AT&T a T-Mobile USA v neděli večer oznámili, že přestávají prodávat přístroje Note 7 a vyměňovat zákazníkům jejich starší verze za nové. Operátoři tím reagovali na zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, jejichž baterie měly být podle Samsungu bezpečné.

Potíže s bateriemi jsou dosud největším problémem Samsungu a mohou být pro společnost vysoce nákladné. Vadné baterie mohou být nebezpečné i pro majitele přístrojů a jejich okolí. Akcie Samsungu na burze v Soulu po zprávách klesly o 3,5 procenta.

Některá hlášení o vznícení nových typů Note 7 přišla od cestujících v letadlech. Velké letecké společnosti a některé letištní úřady proto už vyzvaly cestující, aby přestali tyto telefony používat na palubách.

Samsung počátkem září oznámil, že kvůli přehřívání baterií a nebezpečí vznícení stahuje 2,5 milionu telefonů Note 7 z deseti trhů, včetně jihokorejského a amerického. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci či výměnu za telefon s jinou baterií. Analytici dosud odhadovali, že náklady na stažení a výměnu baterií dosáhnou 1,8 miliardy USD (43,5 miliardy Kč).