Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin otevřeně: Západní sankce mají vliv na naši ekonomiku, oslabují ale i tu světovou

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin dnes vystoupil na investičním fóru v Moskvě. Rusko podle něj musí udržovat makroekonomickou stabilitu a dodržovat inflační cíle, aby zajistilo, že se ekonomika zotaví z poklesu.

Rozpočtový deficit v letošním roce by byl podle Putina přijatelný na třech procentech hrubého domácího produktu (HDP). Vláda původně plánovala v letošním roce schodek tři procenta HDP, během roku ale ministr financí Anton Siluanov mluvil o čtyřech procentech, pokud zůstanou nízké ceny ropy.

Moskva letos čeká druhý rok za sebou ekonomickou recesi, která je výsledkem prudkého poklesu cen ropy a západních sankcí uvaleným na Moskvu kvůli ukrajinské krizi. Změna by měla nastat v příštím roce, kdy se čeká oživení.

Prezident Putin také připustil, že západní sankce mají na ruskou ekonomiku vliv. Podle něj ale také oslabují světovou ekonomiku jako celek. Mluvil také o privatizaci v odvětví těžby ropy. Ta podle něj bude efektivnější, když ruská ropná jednička Rosněfť koupí většinový státní podíl ve středně velké Bašněfti. Pětinový podíl v Rosněfti by pak podle něj vláda mohla prodat zahraničním investorům.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce vykáže pokles o 0,8 procenta. Zlepšil tak svou dosavadní prognózu, podle níž počítal s poklesem o 1,1 procenta. V příštím roce fond očekává návrat ruské ekonomiky k růstu tempem mírně nad jedním procentem.

Témata:  Vladimír Putin Rusko ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy