reklama

Napadlo vás někdy, kolik času musíte strávit v práci, abyste si mohli koupit například mobil? Nebo za jak dlouho si vyděláte na dům nebo dovolenou? Možná vás překvapí, že na vytoužený zážitek pracujete mnohdy delší dobu, než pak trvá. Třeba za rodinnou návštěvu kina, která obvykle netrvá víc než dvě tři hodiny, zaplatí člověk s minimální mzdou celým dnem v práci.

Aby si mohl člověk pobírající minimální mzdu dovolit letní dovolenou v Chorvatsku, bude si muset v práci odbýt bezmála 45 dní a za vydělané peníze si nesmí koupit nic jiného. Zaměstnanci s průměrnou mzdou na to stačí jen asi 16 dní.

Člověk s minimální mzdou musí v práci strávit přibližně třikrát více času, aby si mohl dovolit stejné požitky jako jeho průměrně vydělávající kolega. Minimální mzda v Česku je pro letošní rok 9900 Kč (při plném úvazku si za hodinu vyděláte 61, 875 Kč), průměrná mzda dosahuje částky 27 006 Kč (168,78 Kč/h) a medián mzdy, tedy že přesně polovina lidí má nižší a polovina vyšší plat, je přibližně 23 745 Kč.

Podívejte se do tabulky (zde), kolik hodin práce vás některé činnosti a zboží stojí.