Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnosti Paramo a Unipetrol RPA se žalobou proti ÚOHS u krajského soudu neuspěly

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Společnosti Unipetrol RPA a Paramo u Krajského soudu v Brně s žalobou neuspěly. Obě firmy podávaly oznámení proti postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

ÚOHS nezahájil správní řízení se státním podnikem MERO, i když se firmy domnívaly, že zneužíval svého dominantního postavení v oblasti přepravy ropy na českém trhu. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na webu ÚOHS.

Firmy v žalobě uvedly, že společnost MERO ČR, a.s. vlastní a provozuje české části ropovodů Družba a IKL a je zároveň jediným přepravcem ropy prostřednictvím ropovodů do České republiky. Podle Unipetrolu a Parama zneužilo MERO svoje dominantní postavení. Firma podle žalobců porušila jak evropské, tak české normy v oblasti přepravy ropy.

Úřad se případem sice zabýval, správní řízení ale nezahájil, protože k tomu podle něj nebyl důvod.

Firmy neuspěly u soudu ani loni s jiným podnětem. Tehdy firmám vadil například neměnný poplatek za přepravu ropy ve výši 159 korun za tunu, který podle nich vede k vysokým nákladům, které musí platit. Brojily také proti tomu, že smlouva s MERO byla nezměnitelná po dobu 15 let. Vypověditelná byla až po 12 letech.

Témata:  Unipetrol ÚOHS soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy