Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strojírenské firmy euro většinou odmítají, pomáhá jim slabá koruna

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Průzkum analytické společnosti CEEC Research ukázal, že devizové intervence České národní banky pomáhají 52 procentům strojírenských firem v Česku ke zvýšení exportu.

CEEC Research výsledky průzkumu dnes zveřejnila na Setkání lídrů českého exportu. U velkých společností s minimálním ročním obratem 250 milionů korun je to 70 procent, u malých a středních podniků zhruba třetina.

"Protože jsme proexportně zaměřená firma, oslabení koruny nám jednoznačně pomohlo," uvedl ředitel společnosti Koyo Bearings Česká republika Petr Novák. Dvě třetiny firem uvedly, že kurzové rozdíly jim nečiní problémy.

Proti zavedení eura je 56 procent oslovených firem, zbylé by ho uvítaly. Proti zavedení působí obavy ze zvýšení nákladů a obava ze ztráty účinného nástroje regulace kurzu ČNB. Přechodu na jednotnou evropskou měnu jsou spíše nakloněny velké strojírenské firmy (49 procent). "Vzhledem k tomu, že naše ekonomika je kromě exportního zaměření postavena i na relativně vysoké pružnosti, se kterou musí reagovat na vnější vlivy, nepovažuji přechod na společnou měnu pro Česko za výhodný," uvedl viceprezident České asociace interim managementu Petr Karásek.

"Současná politika ČNB jednoznačně pomáhá českému exportu minimálně tím, že si vývozci do doby udržení kurzového závazku nemusí lámat hlavu s kurzovým zajištěním koruny vůči euru. Tento problém by přijetí eura zcela vyřešilo," dodal generální ředitel TOS Varnsdorf Jan Rýdl.

Bankovní rada 29. září 2016 rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek. Potvrdila přitom závazek České národní banky intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro. "Česká národní banka je v souladu s tím stále připravena automaticky provádět časově i objemově neomezené intervence. Asymetrický charakter tohoto kurzového závazku se nemění," informuje cnb.cz.

Témata:  ČNB firmy EUR (euro)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy