Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číně se daří. Ve 3. čtvrtletí zopakovala ekonomický růst

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,7 procenta, čímž zopakovala výkon předešlých dvou čtvrtletí. Růst druhé největší světové ekonomiky je letos nejslabší od počátku roku 2009, kdy hospodářství kvůli globální krizi zpomalilo na 6,2 procenta.

V mezičtvrtletním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Číny stoupl o 1,8 procenta po tempu 1,9 procenta v předešlém kvartále. Čínská akademie sociálních věd, která patří mezi přední poradce vlády, minulý měsíc předpověděla, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzroste o 6,6 procenta a za celý rok se zvýší o 6,7 procenta.

Loni ekonomika vzrostla o 6,9 procenta, nejpomaleji na 25 let. Vláda počítá za celý rok s růstem o 6,5 procenta až sedm procent.

Čínská ekonomika zpomaluje zejména proto, že vláda se snaží omezit její závislost na zpracovatelském průmyslu, vývozu a neefektivních výdajích na infrastrukturu, a usiluje o posílení sektoru služeb a soukromé spotřeby. V poslední době je však ekonomika stále závislejší na vládních výdajích a prudce rostoucím dluhu, protože soukromé investice výrazně zpomalují.

Celkové investice do fixního kapitálu za devět měsíců roku meziročně vzrostly o 8,2 procenta a jejich tempo nepatrně zrychlilo díky posílení vládních výdajů na infrastrukturu. Soukromé investice z toho stouply o 2,5 procenta a oživily z rekordně nízkého tempa 2,1 procenta v prvních osmi měsících roku.

V roce 2015 Česko do Číny vyvezlo zboží v hodnotě 1,67 mld. EUR (meziroční nárůst o 8,2%). Dovoz z Číny za rok 2015 činil 17,04 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 29,3%. Obrat se oproti předchozímu roku zvýšil na 18,71 mld. EUR (meziroční nárůst o 27,1 %) při záporné bilanci ČR ve výši 15,372 mld. EUR.

Témata:  Čína ekonomika

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy