Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko dostane z EMS 2,8 miliardy eur

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Lucemburk - Zadlužené Řecko dostane ze záchranného programu 2,8 miliardy eur (téměř 76 miliard Kč). Částku dnes schválilo vedení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).

Částka představuje zbytek druhé tranše dohodnuté úvěrové pomoci, uvedl ESM v tiskové zprávě. "Řecký vláda dosáhla klíčových milníků v oblasti penzijní reformy, bankovní správy, energetického sektoru a výběru daní," uvedl šéf ESM Klaus Regling.

"Růst řecké ekonomiky by mohl v příštím roce zrychlit a vláda by mohla být schopna začít v příštím roce opět vydávat dluhopisy," dodal Regling.

Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur. Po započítání platby, kterou dnes schválil ESM, dosáhne poskytnutá finanční pomoc z tohoto programu 31,7 miliardy eur.

Témata:  Řecko eurozóna

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.