Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většině Čechů zavřené obchody nevadí, ukázal průzkum

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Uzavření velkých obchodů o státních svátcích nevadí dvěma třetinám lidí (65 procent). Ukázal to průzkum společnosti Median pro Radiožurnál.

Změnu podporují především ženy, ale také starší lidé, kteří o svátcích téměř nikdy nenakupují. Tři pětiny Čechů šly nakupovat v předstihu. Podle výsledků průzkumu, kterého se zúčastnilo přes tisíc respondentů, o svátcích často nakupuje pouze 14 procent lidí.

Možnost svátečního nákupu využívají častěji muži a mladí lidé do 29 let. Téměř nikdy nechodí na nákupy 48 procent lidí, mezi nimi hlavně důchodci a nezaměstnaní. Častý nákup o svátcích v průzkumu zaškrtlo 38 procent lidí.

Ti, kdo si nenakoupili v předstihu, většinou spoléhají na malé prodejny, stánky, čerpací stanice, obchody v nemocnicích, na nádražích a letištích. Dvě procenta lidí dokonce spoléhají na e-shopy.

"Pokud má e-shop výdejnu, ta přesahuje 200 metrů čtverečních a bude se tam ve svátek vydávat zboží, tak je výdej součástí prodeje. Podle inspekce to není v pořádku," řekl Radiožurnálu Jiří Frölich z České obchodní inspekce. Nakupovat dnes vůbec nehodlá 14 procent respondentů.

Témata:  obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy