Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhy domácností se zvýšily. Češi dluží bankám 1,398 bilionu korun

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes zveřejnila novou statistiku ohledně dluhů domácností. Ty se dál zvýšily, když ke konci září dlužily bankám téměř 1,398 bilionu korun, což je o deset miliard více než v srpnu. Zadlužují se také firmy.

Meziročně byly dluhy domácností vyšší o zhruba 90 miliard korun. Na jednodenních vkladech měly domácnosti uloženo 1,68 bilionu korun, od srpna se objem vkladů zvýšil o necelých 11 miliard. Meziročně byl vyšší o téměř 199 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti koncem září uloženo 238 miliard korun, tedy přibližně o tři miliardy méně než o měsíc dříve. Proti loňskému září tyto vklady klesly zhruba o 32 miliard korun.

Firmy na konci září dlužily bankám necelých 1,218 bilionu korun, proti srpnu o zhruba 24 miliard korun více. Před rokem podniky bankám dlužily téměř 1,117 bilionu korun. Podnikům objem peněz na jednodenních vkladech klesl na 955 miliard ze srpnových 965 miliard korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo 11,5 miliardy korun.

Témata:  dluhy domácností firmy ČNB

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy