Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistý zisk Komerční banky stoupl na 10,6 miliard, Société Générale si naopak pohoršila

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Vykázaný čistý zisk Komerční banky (KB) za tři čtvrtletí letošního roku díky jednorázovým ziskům meziročně stoupl o 7,7 procenta na 10,6 miliardy korun. Francouzské bance Société Générale, která je většinovým vlastníkem české KB, klesl za stejné období čistý zisk o 2,4 procenta na 1,1 miliardy eur

Čistý zisk KB na plně srovnatelném základě, to znamená bez příspěvku z transakce VISA Europe, zisku z prodeje osmdesátiprocentního podílu KB ve společnosti Cataps a očištěný o rozdíly v účtování nákladů na příspěvky do regulatorních fondů, ale poklesl meziročně o 8,9 procenta na 9,1 miliardy korun. Komerční banka to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Bance za tři čtvrtletí vzrostl meziročně objem poskytnutých úvěrů o 11,1 procenta na 593,4 miliardy Kč, z toho 4,7 miliardy tvořil příspěvek portfolií společností PSA Finance Czech Republic a PSA Finance Slovakia, získaných v červenci. Objem vkladů stoupl o 7,7 procenta na 708,6 miliardy Kč. Poměr čistých úvěrů ke vkladům dosáhl 81,6 procenta. Počet klientů banky stoupl o 8200 na 1,650.000.

Představenstvo banky dnes zároveň oznámilo, že navrhne dozorčí radě výplatu dividendy na úrovni 55 procent z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2016.

Celkové výnosy vzrostly Komerční bance o 3,7 procenta na 24 miliard korun. Tento nárůst ovlivnil jednorázový příjem za podíl KB ve společnosti VISA Europe Ltd., zaúčtovaný ve druhém čtvrtletí. Provozní náklady mírně vzrostly o 0,7 procenta na 10,5 miliardy Kč. "Náklady na riziko se meziročně zvýšily na 1,2 miliardy Kč z velmi nízkých 0,4 miliardy Kč o rok dříve," uvedla banka.

Hlavním akcionářem banky, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Její zisk za třetí čtvrtletí mírně klesl o 2,4 procenta na 1,1 miliardy eur. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk jen 745 milionů eur. Příjmy se snížily o 5,6 procenta na 6,01 miliardy eur a rovněž byly lepší, než se čekalo.

Francouzská banka těžila hlavně ze vzestupu ve východní Evropě, zvláště v Rusku, kde se její aktivity vrátily k zisku díky poklesu rezerv na špatné úvěry a restrukturalizačním opatřením.

Témata:  Komerční banka Société Générale

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy