Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistý zisk bank v ČR stoupl letos o třetinu na 18,5 miliardy Kč

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - V ČR působilo na konci loňského roku 46 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen. Jejich souhrnný čistý zisk v prvním čtvrtletí 2017 stoupl meziročně o 34 procent na 18,53 miliardy korun. Bilanční suma sektoru ke konci března činila 7,047 bilionu korun, což je meziroční růst o 1,086 bilionu korun.

Zisk z finanční a provozní činnosti stoupl meziročně o 4,5 miliardy na 44,2 miliardy korun. Úrokové výnosy klesly o 1,55 miliardy na 35,4 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se meziročně zvýšily o 129 milionů na 10,8 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka.

Z největších bank Komerční banka v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,2 procenta na 3,2 miliardy korun, ČSOB o 42 procent na 4,7 miliardy. České spořitelně čistý zisk vzrostl o 4,5 procenta na 3,5 miliardy korun, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 12,3 procenta na 1,5 miliardy a Raiffeisenbank o 32 procent na 682 milionů korun.

Zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher vyzdvihl zdraví a ziskovost českého bankovního sektoru v době výrazně nízkých úrokových sazeb.

Banky podle analytika Cyrrusu Lukáše Kovandy letos sice nadále čelily prostředí nízkých úrokových sazeb, avšak na tuto situaci byly připravené z uplynulých let. Naopak těžily z celkového růstu českého ekonomiky.

Témata:  banky ČNB Komerční banka

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy