Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB letos zlepšila odhad vývoje české ekonomiky. Příští rok to bude horší

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,8 procenta. Naopak výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok zhoršila na 2,9 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí srpnové prognóze ČNB počítala letos s růstem HDP o 2,4 procenta a v roce 2017 o tři procenta. V roce 2018 by podle odhadu ČNB měla ekonomika vzrůst o 2,9 procenta.

Bankovní rada ČNB dnes zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Nová prognóza centrální banky předpokládá konec intervenčního režimu rovněž v polovině roku 2017.

ČNB snížila odhad vývoje inflace ve čtvrtém čtvrtletí 2017 na 2,3 procenta z dřívějších 2,4 procenta. Pro první čtvrtletí roku 2018 odhad rovněž snížila na 2,4 procenta z dřívějších 2,5 procenta.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle Rusnoka vyrovnaná. Nejistotou je rychlost obnovení růstu vládních a podnikových investic, vliv voleb na zvyšování veřejných výdajů, dopady brexitu na zahraniční poptávku a budoucí nastavení měnových podmínek hlavních centrálních bank.

Bankovní rada dnes podle Rusnoka rovněž diskutovala o záporných úrokových sazbách. "Závěr je ale stejný jako doposud, tedy o jejich použití zatím neuvažujeme. Nevidíme v tom žádný zásadní přínos pro měnovou politiku," uvedl guvernér. Nevyloučil ale, že by ČNB mohla záporné sazby použít jako pomocný instrument pro hladší opuštění režimu devizových intervencí. "Centrální bankéři si nechávají otevřená dvířka pro případ opravdu silných spekulativních tlaků, kdy by záporných sazeb využili coby prostředku ke snížení atraktivity korunových aktiv, a tedy k ochlazení spekulativní poptávky," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Ze slov guvernéra tak podle něj plyne, že silný spekulativní tlak na korunu je v nadcházejících měsících reálnou možností. "Dnešní guvernérova slova signalizují růst pravděpodobnosti ukončení závazku hned zkraje druhého čtvrtletí příštího roku - právě i kvůli očekávanému silnému tlaku devizových obchodníků," dodal.

Ministerstvo financí v makroekonomické prognóze z konce července zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,2 procenta z dubnových 2,5 procenta. Pro příští rok odhad úřad rovněž zhoršil na 2,4 procenta z předchozích 2,6 procenta. Novou prognózu zveřejní MF 14. listopadu. Česká bankovní asociace v prognóze z konce října letos předpokládá růst ekonomiky o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta.

Bankovní rada České národní banky dnes opět nechala úrokové sazby na minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Témata:  ČNB Jiří Rusnok HDP ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy