Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk České spořitelny stoupl na 12 miliard, daří se i Erste Bank

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - České spořitelně (ČS) za letošní tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun. Provozní zisk se ale snížil o 6,1 procenta na 15,2 miliardy korun. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, pod kterou patří i ČS, zvýšila za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o více než 54 procent na 1,18 miliardy eur.

Neauditované hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna poskytla ČTK v tiskové zprávě. "K dobrým výsledkům pomohla především kvalita úvěrového portfolia a díky efektivnějším procesům se nám daří udržet trend snižování provozních nákladů," uvedl předseda představenstva Tomáš Salomon. Dále zdůraznil, že společnost získala rekordní objem nových hypoték, který přesáhl 40 miliard korun. K nárůstu zisku přispěl také jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe.

Důvodem poklesu provozního zisku je pokračující snižování čistých výnosů z poplatků a provizí, pokles čistého zisku z obchodních operací, který byl v loni mimořádně vysoký kvůli jednorázovému vlivu změny metodiky při oceňování derivátů a také snižování příjmů z pronájmu nemovitostí v souvislosti s postupným odprodejem investičních nemovitostí.

Hrubý objem klientských úvěrů se za posledních 12 měsíců zvýšil o 8,2 procenta na 586 miliard korun. Úvěry domácnostem vzrostly o 7,6 procenta na 319,5 miliardy korun, a to především díky dvojcifernému růstu hypoték fyzickým osobám.

Závazky ke klientům vzrostly o 9,4 procenta na 772,3 miliardy korun. Vklady domácností se zvýšily o 6,7 procenta na 560,9 miliardy Kč. "Rostou zejména vklady na Osobních účtech klientů," uvedla banka.

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly meziročně o 8,4 procenta na 6,9 miliardy Kč. K významným vlivům na klesající příjmy z poplatků patří podle ČS regulace EU v oblasti provizí z karetních transakcí. "Pokles byl také způsoben snižováním příjmů z poskytovaných finančních služeb s tím, jak klienti využívají levnější formy obsluhy a zvýhodněné programy a produkty. Na druhou stranu se zvýšil příjem poplatků z investičních produktů, zejména za správu aktiv," píše se v tiskové zprávě.

ČS je co do počtu klientů největší tuzemskou bankou. K 30. září měla Finanční skupina ČS 4,71 milionu klientů. Její mateřská společnost Erste Group, která se obchoduje na pražské burze, skončila podle dnes zveřejněných výsledků za tři čtvrtletí s čistým ziskem 1,18 miliardy eur (31,9 miliardy Kč).

Provozní výnosy ale kvůli nízkým úrokovým sazbám o 2,6 procenta klesly a dosáhly 4,96 miliardy eur (134 miliard Kč), oznámila dnes banka. Dividendu za letošní rok Erste očekává ve výši jedno euro (27 Kč) na akcii, což by v porovnáním s rokem 2015 znamenalo její zvýšení na dvojnásobek. Aktiva bance ke konci září vzrostla na 206,8 miliardy eur (5,6 bilionu Kč) ze 199,7 miliardy na konci loňska. "Kvalita aktiv se neustále zlepšuje a jako důsledek toho ještě více klesl objem natvořených opravných položek," uvedl generální ředitel Erste Group Bank Andreas Treichl.

Témata:  Česká spořitelna Erste Group Bank

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy