Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východní a střední Evropa vytvořila s Čínou společný fond

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Riga - Země východní a střední Evropy a Číny u příležitosti společného summitu ve formátu 16+1 vytvořily investiční fond na podporu společných projektů.

Oznámili to představitelé států během dnešních jednání v Rize. Podle státníků ho vedle Číny podpoří Lotyšsko, Polsko a Česká republika. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) novinářům řekl, že do fondu nepůjdou peníze z českého státního rozpočtu, ale od privátních investorů.

Sobotka novinářům řekl, že o fondu se hovořilo už dlouho. Schůzky v tomto formátu probíhají od roku 2012, letošní ročník hostí během tohoto víkendu Lotyšsko. "Diskutovalo se, že by bylo dobře, aby v rámci formátu 16+1 existoval nějaký finanční instrument, který by mohl podpořit některé projekty," uvedl.

Česko podle Sobotky iniciativu vítá, ale nebude do fondu posílat státní peníze. "Je možné, že určité privátní subjekty z ČR budou participovat na financování fondu a podílet se na rozhodování o tom, jaké projekty z tohoto fondu budou podpořeny," dodal český premiér. Iniciativa je na privátních investorech, dodal.

Témata:  EU Čína ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy