Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v USA? Změna ekonomické politiky může silně ovlivnit i pracovnh místa v Německu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Ekonomický institut Ifo dnes vydal zprávu týkající se dopadů voleb nového prezidenta USA na německou ekonomiku. Pokud Spojené státy po prezidentských volbách začnou stavět ekonomické bariéry, může to ovlivnit přes 1,5 milionu pracovních míst v Německu, varuje institut.

O možné změně orientace americké ekonomiky se mluví zejména v souvislosti s případným vítězstvím republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách.

V Německu by mohl ránu utrpět především automobilový, strojírenský a farmaceutický sektor. „Podstatné zhoršení amerického ekonomického klimatu by se dotklo přes 1,5 milionu pracovních míst v Německu a téměř 200 miliard eur (5,4 bilionu Kč) přímých zahraničních investic ze strany německých firem ve Spojených státech," uvedl v tiskové zprávě Gabriel Felbermayr z mnichovského institutu.

Minulý rok do Spojených států Německo vyvezlo zboží za celkem 103 miliard eur (2,8 bilionu Kč), opačným směrem putovalo zboží za 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). „Na vývozu do USA závisí přímo i nepřímo asi 2,5 procenta celkové německé zaměstnanosti, což je ekvivalent více než milionu pracovních míst. Dalších 630.000 pracovních míst v Německu připadá na firmy, nad nimiž mají kontrolu americké podniky," podotkl Felbermayr, který také podpořil uzavření dohody Evropské unie o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP).

Témata:  Německo ekonomika prezident USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy