Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB pokračuje v udržování kurzu 27 Kč/EUR

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) pokračuje v udržování kurzu poblíž 27 Kč/EUR. V září na devizovém trhu utratila 99,5 miliardy korun za nákup eur. Jde o třetí nejvyšší objem za jeden měsíc od spuštění intervencí v listopadu 2013.

Více utratila ČNB za intervence jen při zahájení intervencí v listopadu 2013, a to přes 200 miliard Kč, a pak v loni srpnu, kdy nakoupila eura za 101 miliard korun.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013. Od té doby do konce letošního září intervenovala v objemu zhruba 691 miliard korun.

Centrální banka zahájila intervence v listopadu 2013 nákupem eur za zhruba 200 miliard korun. Další intervence byly loni v červenci, kdy ČNB koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Poté v srpnu koupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. Od listopadu do února byla ČNB každý měsíc na trhu aktivní a koupila eura za dalších 126 miliard korun. Po březnové přestávce se ČNB na devizový trh vrátila znovu v dubnu, kdy intervenovala za téměř 11 miliard korun, a v intervencích pokračovala i v dalších měsících.

Růst intervenční aktivity tak podle analytika ČSOB Petra Dufka sílí a je logický. "S avizovaným koncem intervenčního režimu totiž stále více zahraničních hráčů začne sázet na budoucí posílení koruny a bude tak ČNB tlačit do stále větší defenzivy. Navíc se dá očekávat, že stranou pozornosti tyto sázky nezůstanou ani u tuzemských hráčů, kteří se zatím nejspíše příliš do této hry nezapojovali," uvedl.

Podle odhadů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera intervence ČNB v říjnu stouply až na zhruba 110 miliard korun. Data zveřejní ČNB na počátku prosince. Bankovní rada ČNB minulý týden zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017.

"Toto rozhodnutí se opírá o novou makroekonomickou prognózu. Ta předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Inflace se začíná zvyšovat, nadále se však nachází výrazně pod dvouprocentním cílem České národní banky. Podle prognózy se inflace bude dále zvyšovat a na horizontu měnové politiky mírně přesáhne dvouprocentní cíl. K němu se pak bude během roku 2018 navracet shora. K udržitelnému plnění cíle, které je podmínkou pro návrat do standardního režimu měnové politiky, tak dle nové prognózy dojde počínaje polovinou příštího roku," informuje cnb.cz.

"Růst české ekonomiky ve druhém čtvrtletí letošního roku lehce zvolnil. Za celý rok 2016 dosáhne jeho tempo 2,8 %. Důvodem tohoto zvolnění je dočasný pokles vládních i podnikových investic spolufinancovaných z fondů Evropské unie. Ekonomiku naopak nadále podporují uvolněné měnové podmínky, nízké ceny ropy i rostoucí zahraniční poptávka. V příštích dvou letech setrvá hospodářský růst na obdobných tempech jako letos," dodala centrální banka.

Devizové rezervy ČNB ke konci října vzrostly proti září o pět miliard eur na 78,4 miliardy eur. Zvýšily se také v korunovém a dolarovém vyjádření. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila ČNB.

V korunách devizové rezervy v říjnu stouply o téměř 136,2 miliardy na 2,119 bilionu korun. V dolarech se objem rezerv zvýšil o 3,9 miliardy na 85,85 miliardy dolarů. Meziročně se devizové rezervy v eurech zvýšily o 21,4 miliardy, v korunách téměř o 575 miliard a v dolarech o víc než 23 miliard.

Témata:  ČNB ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy