Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS navrhne snížit spotřební daň na pivo jako kompenzaci za EET

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - ODS navrhne snížit spotřební daň na pivo, uvedl dnes předseda sněmovního klubu opoziční strany Zbyněk Stanjura. Má jít o kompenzaci restauratérům za zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Současný hospodářský růst podle něj umožňuje snížení daně z dnešních 32 procent na 26,8 procenta. U malých pivovarů by ODS daň posunula ještě níž, a to na 12 procent.

V pátek bude na podnět ODS a TOP 09 Sněmovna jednat na mimořádné schůzi o posunutí termínu pro zavedení EET, opozice ale nemá dost sil na prosazení programu schůze. Dostane se tak zřejmě jen na argumenty politiků s přednostním právem na vystoupení před schvalováním schůze. Návrh na snížení spotřební daně podá ODS v případě, že se odklad nepovede.

Na rozdíl od snížení daně z přidané hodnoty na pivo, o což usiloval ministr financí Andrej Babiš (ANO), by se podle Stanjury snížení spotřební daně promítlo do nákladů všech restauratérů, nejenom těch velkých.

"Návrh více snižuje spotřební daň malým pivovarům a minipivovarům, které nemají tak vysoké úspory z rozsahu jako jejich nadnárodní konkurence. Podporuje tak zejména regionální producenty," uvedl.

Témata:  ODS daně elektronická evidence tržeb pivo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy