Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny zboží v ČR: Spotřebitelské cenyrostou, inflace za říjen zrychlila

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu proti září o 0,3 %, uvedl to dnes Český statistický úřad. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle odívání a obuv. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 0,8 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v září a nejvíce od června 2015. Analytici očekávali, že meziroční inflace vzroste mírněji na 0,6 procenta.

Pohonné hmoty v říjnu meziročně zlevnily o 3,2 procenta po zářijovém poklesu cen o víc než sedm procent. Zrychlil se růst cen obuvi a z poklesu k růstu přešly ceny oděvů. O téměř pět procent zdražily lihoviny a pivo, ceny tabákových výrobků se proti loňskému říjnu zvýšily o 6,2 procenta.

Meziročně v říjnu stouply také ceny nájemného, energií a vody. Více než loni lidé platili za lázeňské pobyty, rekreace a kulturu, ubytování a stravování. Vzrostly ceny pojištění a finančních služeb. Naopak dál zlevňovaly některé potraviny a nealkoholické nápoje, nižší než loni byly v říjnu také ceny zemního plynu.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnilo zejména sezónní zvýšení cen oděvů o 4,2 % a obuvi o 5,8 %. V oddíle doprava vzrostly ceny pohonných hmot o 1,3 %, informuje czso.cz. V oddíle alkoholické nápoje a tabák byly vyšší ceny vína o 1,5 %. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily ceny výrobků pro osobní péči o 1,0 %. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 0,4 %. Z potravin byly vyšší především ceny sýrů o 2,6 % a ceny másla o 5,8 %.

Na snižování celkové cenové hladiny působil v říjnu hlavně pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly nižší zejména ceny zeleniny o 6,0 %, z toho ceny brambor o 15,6 %. Ceny nealkoholických nápojů klesly o 2,2 %, citrusů o 11,7 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,7 %. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 % a ceny služeb o 0,2 %.

Témata:  inflace ekonomika ceny zboží

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy