Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst ekonomiky je robustní a rovnoměrný, tvrdí ČNB

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes zveřejnila záznam ze zasedání bankovní rady. Růst české ekonomiky je poměrně robustní, když je rozložen rovnoměrně mezi domácí a zahraniční poptávku.

Rada přitom označila podle záznamu jako nejvýznamnější zahraniční nejistotu dalšího ekonomického vývoje případné prodloužení uvolněné měnové politiky v eurozóně.

"Členové bankovní rady se shodovali v tom, že je s parametry případného prodloužení kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky spojena značná nejistota," uvádí záznam.

Ohledně vývoje ekonomiky členové rady diskutovali rovněž o poklesu investic. Podle záznamu převažoval mezi členy rady názor, že k rychlému růstu investic nefinančních podniků v roce 2015 přispívaly investice spolufinancované z fondů EU. Jedním z hlavních důvodů současného poklesu investic je tak pouze pozvolný náběh čerpání evropských fondů v úvodu letošního roku a související vliv vysoké srovnávací základny.

ČNB v nové prognóze z minulého týdne zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,8 procenta. Naopak výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok zhoršila na 2,9 procenta.

Rada zároveň rozhodla ve čtvrtek 3. listopadu, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Bankovní rada ČNB také zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Podle ve středu zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v říjnu 2016 meziročně o 0,8 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v říjnu meziročně zvýšily o 0,6 %. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB.

Celková meziroční inflace byla v říjnu mírně nad prognózou ČNB. Na tom se téměř výhradně podílela o něco vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. V tomto ukazateli jádrové inflace se pozitivně projevuje růst domácí ekonomiky a mezd.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy