reklama

Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vzrostla meziročně o 2,6 procenta. Proti předchozímu kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,9 procenta.

"Třetí čtvrtletí v sobě zahrnuje jak velmi ´špatný´ červenec tak velmi ´dobrý´ srpen. Nicméně spotřeba domácností, hlavní tahoun české ekonomiky v letošním roce, pravděpodobně pokračovala ve stabilním a solidním růstu," uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že meziroční růst HDP ve třetím čtvrtletí by měl být nejnižší v letošním roce.

Odhad představil také hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek, podle kterého růst HDP ve třetím čtvrtletí stoupl 0,1 procenta mezičtvrtletně a o 1,7 procenta meziročně.

"Ke slabému výsledku posledního období zřejmě částečně přispěla odstávka v automobilovém průmyslu na začátku léta, jíž předcházela červnová výroba do zásoby. Tento mimořádný faktor se již nezopakuje, takže se ve čtvrtém čtvrtletí tempo růstu ekonomiky opět zvýší nad meziroční dvě procenta," uvedl.