Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident se ostře vyjádřil proti protekcionismu, podpořil volný obchod v rámci APEC

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lima - Čínský prezident Si Ťin-pching se ve svém projevu na úvod summitu rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ostře vyjádřil proti protekcionismu.

Současně vyzval k uzavření dohody o volném obchodu v celé oblasti Asie a Tichomoří, která by podpořila spravedlivější globální růst, uvedla agentura AP.

Si upozornil, že Čína od globální finanční krize přispěla ke 40 procentům globálního hospodářského růstu. Nyní čínská ekonomika zpomaluje, protože se snaží nalézt novou rovnováhu růstu, především snížit závislost hospodářského růstu na vývozu a přeorientovat ekonomiku více na domácí spotřebu. I tak ale podle něj Čína zůstává hlavním pohonem globálního růstu.

Si se domnívá, že opatření vedoucí ke globalizaci by měla zlepšit život lidí a snížit chudobu. K tomuto cíli má podle něj přispět navrhovaná dohoda o volném obchodu, která zahrnuje všech 21 členských zemí APEC.

Si rovněž uvedl, že do celého světa v příštích letech vyrazí více než 700 milionů čínských turistů. Země se rovněž chystá investovat v zahraničí miliardy.

Témata:  Čína Si Ťin-pching 1 APEC

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 17:06

Nová pravidla pro svazky LGBT budou platit od ledna. Pavel podepsal novelu

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy