Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump první den v úřadu ohlásí konec TPP

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Budoucí prezident USA Donald Trump prohlásil, že hned první den ve funkci 20. ledna 2017 zruší zapojení Spojených států do transpacifické obchodní dohody (TPP).

Dohoda TPP zahrnuje Japonsko, Brunej, Malajsii, Vietnam, Singapur, Austrálii, Nový Zéland, Kanadu, Mexiko, Chile, Peru a Spojené státy. Pakt pokrývá asi 40 procent světové ekonomiky.

"Požádal jsem svůj tým pro převzetí moci, aby připravil seznam akcí, ke kterým můžeme přikročit první den," řekl Trump ve videovzkazu zveřejněném na portálu YouTube. "Chystám se vydat oznámení o úmyslu odstoupit od transpacifické obchodní dohody," dodal.

Trump ujistil občany Spojených států, že práce na převzetí moci pokračuje bez komplikací a že vedle odstoupení od TPP chystá řadu dalších opatření, které mají přispět k blahobytu v zemi. "Moje agenda bude založena na prostém jádru - Amerika na prvním místě," vysvětlil.

Ačkoli některá média v souvislosti s Trumpovými slovy o TPP zmínila prezidentské nařízení, Trump o něm ve skutečnosti nehovořil a použil termín akce. Zatímco nařízení má právní závaznost, akce je podle experta na americkou politiku Toma Murseho spíše neformálním návrhem či postupem, navíc většinou bez právní závaznosti.

Japonský premiér Šinzó Abe, který je nyní v Argentině, prohlásil, že existence TPP bez USA by postrádala smysl.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy