Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci varují: EET odrazuje od zakládání nových firem

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode letos v oboru stravování patrně vznikne nejméně firem za poslední čtyři roky. Jedním z hlavních důvodů je elektronická evidence tržeb, která se v první fázi dotkne právě restaurací a hotelů.

Mezi lety 2013 až 2016 bylo podle Bisnode v oblasti ubytování zaregistrováno celkem 1920 subjektů a ve stravování 13.584 nových firem. Ve stejném období, v rámci ubytovacích služeb, zaniklo 3058 subjektů a ve stravování 16.327.

"Ze statistik je zřejmé, že v rámci ubytovacích a stravovacích služeb ve sledovaném období zaniklo více podnikatelských subjektů, než kolik jich vzniklo. To souvisí hlavně se silně konkurenčním prostředím, kdy z trhu odešly neúspěšné subjekty," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z analýzy dále vyplývá, že by se první fáze elektronické evidence tržeb měla týkat až 74.570 subjektů. "Ze 143.685 registrovaných firem v oboru stravovacích a ubytovacích služeb by se první fáze EET, podle interní metodiky poradenské společnosti Bisnode, mohla týkat až 58.096 živnostníků a 16.472 společností s ručením omezeným nebo akciových společností, tedy celkem 74.570 subjektů," uvedla Bisnode.

Podle zjištění Bisnode však zároveň nelze potvrdit spekulace, že by firmy masově ukončovaly svoji činnost, nebo že by podnikatelé zakládali nové firmy s cílem zakrýt kvůli zavedení EET nápadné skokové výkyvy v tržbách.

Témata:  elektronická evidence tržeb restaurace podnikatelé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy