Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku stoupla, u spotřebitelů ale klesá

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v listopadu zvýšila, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Souhrnný indikátor důvěry oproti říjnu vzrostl o 1,8 bodu na hodnotu 99,3. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšil o 2,3 bodu na hodnotu 97,5. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně mírně snížil o 1 bod na hodnotu 107,9.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v listopadu meziměsíčně mírně snížil o 1 bod na hodnotu 107,9. Ze šetření v listopadu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace, informuje czso.cz. Obavy z jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se mírně zvýšily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s říjnem zvýšil. Obavy spotřebitelů z růstu cen se zvýšily. V meziročním srovnání je ovšem důvěra spotřebitelů vyšší.

V průmyslu se v listopadu důvěra podnikatelů meziměsíčně zvýšila o 2,5 bodu na hodnotu 99,0. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se nezměnilo. Hodnocení současné celkové poptávky se mírně zvýšilo, hodnocení zahraniční poptávky se téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů také téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce vyšší tempo růstu výrobní činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti.

Ze šetření o investiční činnosti ve zpracovatelském průmyslu vyplývá, že pro rok 2017 předpokládají respondenti meziroční růst investic o přibližně 7 %. Půjde přitom převážně o obnovu výrobních zařízení, méně pak o rozšíření výrobních kapacit a pořízení nových technologií.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v listopadu meziměsíčně zvýšila o 4,6 bodu na hodnotu 79,1. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů mírně zvýšilo. Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v listopadu zvýšila o 2,1 bodu na hodnotu 97,7.

V listopadu se indikátor důvěry v odvětví obchodu oproti říjnu zvýšil o 1,6 bodu na hodnotu 101,2. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Zásoby zboží se snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se mírně zvýšila, pro období příštích šesti měsíců se téměř nezměnila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku rovněž vyšší.

Témata:  ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy