Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká ekonomika pokračuje v mírném růstu

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Ekonomika USA vykazovala v podzim mírný vzestup. Podle americké centrální banky (FED) tak rostoucí spotřebitelské výdaje pomohly kompenzovat slabší export.

Americké ministerstvo obchodu tento týden oznámilo, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,2 procenta.

Zpřesnilo tak svůj předběžný odhad, podle něhož růst činil 2,9 procenta. Ekonomiku podpořily vyšší výdaje spotřebitelů, tempo jejího růstu je teď nejrychlejší za poslední dva roky.

Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne v polovině prosince, kdy se sejde k dalšímu rozhodování o měnové politice. Předpokládá se, že centrální banka přikročí ke zvýšení úrokových sazeb v reakci na rostoucí inflační tlaky a zlepšující se podmínky na trhu práce.

Fed v dnešní zprávě uvedl, že hospodářská aktivita se v jednotlivých měnových ditriktech lišila. Celkové ekonomické vyhlídky jsou ale podle banky převážně pozitivní.

Témata:  Fed USA ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy