Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysočina se bouří proti EET, některé hospody končí

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jihlava - Elektronická evidence tržeb (EET), která dnešním dnem vstupuje v platnost, je pohromou pro menší hospody na vesnicích. Řada jich zavřela, další se přidávají k protestu Zavřete krám.

K výzvě Zavřete krám se podle středečních údajů na webu Asociace podnikatelů a manažerů přihlásilo na Vysočině několik firem z různých oborů. Mezi nimi Kavárna Jankl v Pacově, která má dnes na protest zavřeno. "Pro nás jsou to zbytečné náklady navíc. Museli jsme si koupit elektronický systém, bez kterého bychom se obešli," řekl podnikatel Jiří Kůrka. Vydal 13.000 korun, ale to prý jen díky tomu, že dost věcí dokáže naprogramovat sám. Od firmy by to podle něj stálo nejméně dvakrát tolik.

Pro kavárnu v pětitisícovém Pacově to je podle Kůrky i tak podstatný náklad. Má za to, že by daně bylo možné vybírat jednodušeji, kupříkladu zavedením paušální daně na základě velikosti města a počtu míst pro hosty v restauraci.

Mezi restaurace, které k dnešku ukončily provoz, patří Taverna Z v Jihlavě. "Ale já bych stejně do konce roku končil," řekl Pavel Hažmuka, který měl tuto restauraci v Havlíčkově ulici v pronájmu.

Skončili také někteří hostinští v malých obcích, někteří měli otevřeno třeba jen po večerech. Byli mezi nimi důchodci, kteří se kvůli malým tržbám nechtěli trápit s elektronickou evidencí tržeb. Letitý nájemce pustil obecní restauraci v Želivě.

Navštěvovaná restaurace Tři Knížata na jihlavském Masarykově náměstí byla do systému elektronické evidence tržeb zkušebně zapojena už od 16. listopadu. "Funguje to bez problému, rychlé to je stejně jako předtím," shrnul dosavadní zkušenosti Pavel Mareš z jejího vedení. Kvůli nákladům se zavedením EET některé menší podniky v kraji zvýšily své ceny i o desetinu.

Témata:  elektronická evidence tržeb restaurace

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy