Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroly EET začnou až po analýze účtenek. Pokuta za porušení zákona může dosáhnou až 500 tisíc korun

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Finanční správa zahájí kontroly ohledně elektronické evidence tržeb (EET) až po několik dnech provozu systému. Drobné nešvary hodlá tolerovat, závažná porušení zákona ale nikoli. Sankce v takovém případe může dosáhnout až 500 tisíc korun nebo až uzavření provozovny.

Nejdříve se musí zanalyzovat příchozí data a následně se zaměřit na vytipované provozovny. Hlavním nástrojem přitom budou kontrolní nákupy v terénu.

"Již dnes jsou zasílaná data analyzována a probíhá vytipovávání provozoven, které své hotovostní tržby vůbec neevidují. V řádu dnů budou vytipovány provozovny, které vykazují znaky krácení tržeb. Intenzivní terénní kontrolní činnost bude zahájena právě na základě analýz těchto dat, jejich párování s našimi systémy a na základě analýzy došlých oznámení," uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Ostrý provoz EET zatím zkomplikovalo zřejmě jen slabší internetové připojení. Podle Asociace hotelů a restaurací se však tento problém vyskytuje na řadě míst.

Asociace oznámila, že například v Havlíčkově Brodě ukončilo provoz k dnešku šest restaurací, v okolních pěti obcích další čtyři. Důvodem jsou mimo jiné náklady. Podle odhadů asociace vyjde menší restauraci s 30 místy u stolu zavedení EET na 15.000 korun, provozovnu s 90 místy na zhruba dvojnásobek.

Se startem EET ale současně klesla daň z přidané hodnoty v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent s výjimkou alkoholu a podnikatelé mohou uplatnit slevu na dani 5000 korun za nákladů spojené s novinkou.

Pro pražský Hotel Palace se podle manažera Martina Koťátka se zavedením EET ale nic nezměnilo, navíc ji testoval celý měsíc. "Největší problém byl asi v tom, že máme několik systémů, které se musely nastavit dohromady. To se snad podařilo," řekl ČTK.

Zuzana Sojková, majitelka nuselské restaurace Magická zahrada, kterou dnes navštívil ministr financí Andrej Babiš (ANO), problém se systémem zatím nezaznamenala. Prý ale ještě neví, jestli u větších objednávek nebudou z kasy pomalu vyjíždět účtenky.

V restauraci u hlavního nádraží zákazníci dostanou účtenku až na požádání. Číšníci se hostů například ptají, zda chtějí "Babišův doklad". Pokud ne, rovnou je zkasírují. V opačném případě na lístek napíší, kolik zaplatili za jídlo a kolik za pití. Na baru pak dostane zákazník vytisknutou účtenku výměnou za lístek.

Zákazníky v restauraci U Anči v Olomouci dnes kvůli EET obsluhoval v poledne jeden číšník navíc. Provozovatel restaurace Dalibor Ondráček ČTK řekl, že zapojení do systému EET bylo bez větších problémů, avšak na vytištění účtenky se čeká zhruba tři až čtyři sekundy, což ve špičce znamená citelnou prodlevu. "Musel jsem proto posílit obsluhu," uvedl.

Také podle majitele restaurace Bounty Rock Café v Olomouci Dušana Neumanna systém EET výrazně prodlužuje placení zákazníků. "Přes poledne to obrovským způsobem zdržuje," řekl ČTK Neumann, který kvůli tomu uvažuje o tom, že na obsluhu hostů najme brigádníka.

Restaurace a hospody v Plzni, které přešly na EET, zatím v Plzni hromadně nezdražovaly. Jiná situace je na malých vesnicích v Plzeňském kraji, kde zřejmě skončí desítky hospod, zjistila ČTK.

"Podle mého odhadu tak 25 až 30 procent v zemi, hlavně na vesnicích. Nebudou na to mít," soudí majitel pivnice v Dobřanech na Plzeňsku Josef Hájek. Jmenoval například provozovnu u náměstí v Dobřanech a v nedalekých Řenčích, mluví se i o Měčíně. Letos podle něj restaurace postihly tři likvidační věci - EET, zákaz kouření a rušení automatů dotujících cenu piva.

Rozesláním smutečních parte oznámila k 30. listopadu po 25 letech konec "z důvodu arogance státní moci" restaurace Šedlbauer v šumavském Čachrově na hlavní silnici z Plzně do Železné Rudy, která poslední půlrok otvírala většinou jen přes oběd. "Nájemce opustil obecní hospodu kvůli EET v polovině listopadu," oznámila i starostka Řenčí Miloslav Loudová. Obec jedná s jiným provozovatelem.

Témata:  elektronická evidence tržeb Finanční správa České republiky (FÚ) restaurace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy