Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Argentina je po 15 letech na trhu dluhopisů, hned vydělala stovky miliard

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Buenos Aires - Argentina byla dlouhých 15 let vyloučena z mezinárodního trhu dluhopisů, včera se to změnilo. Emise obligací vynesla této jihoamerické zemi 16,5 miliardy dolarů (383 miliard Kč), což bylo více, než se očekávalo, a přitáhla celkové objednávky v hodnotě 69 miliard dolarů.

Argentina v roce 2002 vyhlásila největší státní bankrot v historii a většina investorů poté přijala odpis více než dvou třetin svých pohledávek. Zbylí investoři však nové dluhopisy se sníženou hodnotou nepřijali, což vedlo k vleklým soudním sporům a vyloučení země z mezinárodních kapitálových trhů.

Pravicový prezident Mauricius Macri po svém nástupu neztrácel čas a během několika měsíců se jeho vláda s posledními nevyplacenými věřiteli dohodla.

Objem podaných objednávek byl jeden z největších, jaký kdy přitáhla nabídka dluhopisů zemí s rozvíjející se tržní ekonomikou. Argentině to umožnilo stanovit na své dluhopisy výhodné ceny.

"Mohli jsme vydat snadno dvakrát tolik dluhopisů," řekl na tiskové konferenci argentinský ministr financí Alfonso Prat-Gay. Dodal, že splacení starého dluhu a nová emise nastartují ekonomiku a pomohou zkrotit inflaci, která je jedna v Argentině z nejvyšších na světě.

Z prodeje dluhopisu s desetiletou splatností, na nějž se soustředil zájem investorů, získala Argentina 6,5 miliardy dolarů, roční výnos pro investory byl stanoven na 7,5 procenta. Vláda dále prodala tříleté, pětileté a třicetileté dluhopisy. Průměrný výnos všech tranší činil 7,14 procenta, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní makléře a argentinské ministerstvo financí.

Témata:  Argentina dluhopisy ekonomika USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.