Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán podepsal s Boeingem smlouvu na 80 letadel za miliardy dolarů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Plane-pictures.com

Teherán - Společnost Iran Air podepsal s americkým výrobcem letadel Boeing smlouvu o nákupu 80 letounů za celkem 16,6 miliardy dolarů (425 miliard Kč). Kontrakt umožnilo zrušení sankcí, které následovalo po uzavření jaderné dohody mezi Íránem a světovými velmocemi.

Írán má nyní zhruba 250 komerčních letadel, která pořídil před rokem 1979. V provozu jich k polovině roku bylo jen 162, zbytek stojí kvůli nedostatku náhradních dílů.

Boeing během příštích deseti let dodá íránskému přepravci 50 letounů typu 737 a 30 letounů typu 777. První letadlo z USA by měla společnost Iran Air dostat příští rok v dubnu.

Obě společnosti uzavřely předběžnou dohodu o transakci už v červnu. V září pak americká vláda udělila Boeingu a poté i jeho evropskému konkurentovi Airbus povolení k prodeji letadel do Íránu za miliardy dolarů.

Počátkem letošního roku byly uvolněny mezinárodní sankce proti Íránu, uvalené za jeho jaderný program, což Íránu mimo jiné umožnilo zahájit modernizaci stárnoucí letecké flotily. Iran Air už podepsala předběžnou dohodu o nákupu 118 letadel od Airbusu a koupi dalších 20 letounů od francouzsko-italského výrobce ATR.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump a republikánští zákonodárci dohodu s Íránem ostře kritizují. Minulý měsíc schválila Sněmovna reprezentantů návrh zákona, který by zablokoval prodej komerčních letadel Íránu, před lednovým odchodem dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy z funkce ale zákaz nemá šanci vstoupit v platnost.

Témata:  Boeing Írán USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy