Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zátěžový test bank? Bankovní sektor v ČR by případný šok ustál

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes zveřejnila výsledky zátěžových testů bank ke konci třetího čtvrtletí. Bankovní sektor v ČR je vůči případným nepříznivým šokům dostatečně odolný.

"Stabilní bankovní systém zůstává nadále velkou výhodou a silou české ekonomiky," uvedla Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Kapitálová vybavenost celého odvětví by podle ČNB zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí.

Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoký celkový kapitálový poměr, který ke konci září dosahoval 17,7 procenta, a nynější robustní ziskovost.

Přes vysokou odolnost sektoru jako celku by v základním scénáři jedna banka vykázala nedostatečný kapitálový poměr, což do budoucna znamená úpravu jejího obchodního modelu či doplnění kapitálu o zhruba 0,4 miliardy Kč, upozornila ČNB.

Témata:  banky ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy