Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští rok budou firmy nabírat. Ve kterých oborech nejvíce?

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Průzkumu společnosti Manpower ukázal, že tuzemští zaměstnavatelé budou i v prvním čtvrtletí roku 2017 více přijímat nové pracovníky než se jich zbavovat. Jestliže sháníte práci, na začátku roku budou nabírat především velké průmyslové a logistické podniky.

Celkem 85 procent firem nepředpokládá změny v počtu zaměstnanců a čtyři procenta neví. Čistý index trhu práce tak má hodnotu plus jedno procento. V předchozím čtvrtletí ovšem hlásilo nábor zaměstnanců devět procent firem, propouštění dvě procenta oslovených společností.

"Během posledního roku se trh práce změnil, a to ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnanost je v ČR nejnižší v Evropě, poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek vhodných zaměstnanců," uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup ČR.

Mezi nejhůře obsaditelné pozice už nepatří pouze specializované technické profese, ale firmy nemohou najít dostatek výrobních dělníků a skladníků, dodala.

Zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejoptimističtější jsou v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody s čistým indexem 11 procent, dále v dopravě, skladování a komunikaci s indexem devět procent a zpracovatelském průmyslu osm procent.

Firmy v pěti odvětvích očekávají pokles počtu pracovních sil, nejvýrazněji v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov minus devět procent a těžba nerostných surovin s minus čtyřmi procenty.

Témata:  firmy zaměstnání ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy