Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti mají jasno: Asahi je pro Plzeňský Prazdroj dobrou zprávou

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Odkup Plzeňského Prazdroje a dalších východoevropských značek SABMilleru japonskou pivovarnickou skupinou Asahi Group Holdings je pro plzeňský pivovar dobrou zprávou.

ČTK to dnes sdělili odborníci oslovení ČTK. Za převzetí skupina zaplatí 7,3 miliardy eur, tedy asi 197,3 miliardy Kč. Koupě ještě bude podléhat souhlasu Evropské komise a evropského antimonopolního úřadu. Například podle předsedy Sdružení přátel piva Tomáše Erlicha by se na samotné výrobě piva nic měnit nemělo.

"Je to spíše dobrá zpráva, z nabízených posledních možností to byla vlastně jediná pivovarská skupina, ostatní byli spíše investičního rázu než pivovarští," řekl Erlich. Podle šéfredaktora časopisu Pivo, Bier & Ale Pavla Borowiece je skupina dobře informovaná a byla na nákup připravená. "Na ten nákup se připravovali měsíce, najímali experty, kteří jim trh popisovali," sdělil ČTK Borowiec.

Podle bývalého ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého by se novým vlastníkům vyplatilo prodat nově nabytá aktiva mimo ČR a nechat si pouze české výrobce. "Růstový potenciál je malý," dodal.

Další přeprodej výrobních kapacit skupiny v Česku Borowiec nechtěl komentovat, ke změně podle něj nedojde na Slovensku. Podle Erlicha je úprava českých výrobních kapacit málo pravděpodobná. "Trh u nás je poměrně dobře konsolidován, nemyslím si, že jakýkoliv nový vlastník by měl cíle ho ještě dál měnit, případně nějaký provoz zavírat nebo prodávat," vysvětlil.

Témata:  ekonomika pivovary

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy