Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unipetrol je ve ztrátě 25 milionů, největší polské role společnosti se také nedaří

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Praha - Unipetrol letos v prvním čtvrtletí vykázal ztrátu 25 milionů korun, před rokem měl přitom čistý zisk dvě miliardy. Tržby se snížily o 26 procent na zhruba 17,7 miliardy korun. Také největší polské ropné společnosti PKN Orlen klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 55 procent na 337 milionů zlotých (2,1 miliardy Kč).

Neauditované konsolidované výsledky dnes Unipetrol poskytl ČTK. Analytici očekávali čistý zisk pod 20 milionů korun.

"V prvním čtvrtletí roku 2016 byly výsledky společnosti Unipetrol výrazně ovlivněny omezenou výrobou v důsledku mimořádné události na etylénové jednotce ze dne 13. srpna 2015 a také pravidelnou odstávkou chemického areálu u Litvínova probíhající od března," uvedla firma. Po loňském srpnovém požáru je stále odstavena etylénová jednotka v Záluží u Litvínova, její oprava by měla být dokončena v červenci.

S ohledem na pojištění Unipetrol předpokládá, že za první čtvrtletí by měl získat zpět ušlý obchodní zisk odhadovaný na 2,9 miliardy Kč. Navíc očekává od pojišťovny přibližně 2,4 miliardy korun za ušlý zisk v loňském roce a další čtyři miliardy za náklady na opravu etylénové jednotky. "V tuto chvíli předpokládáme dokončení všech opravných prací v průběhu července a postupné najíždění produkce až na úroveň 80 procent během srpna," uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl.

PKN Orlen klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 55 procent. Propad způsobily nízké ceny ropy a posílení polského zlotého. Analytici dotazovaní agenturou Reuters podcenili negativní vliv poklesu cen ropy a vývoje směnných kurzů a čekali čistý zisk až 795 milionů PLN. Očištěný provozní zisk, který nezahrnuje vliv změn cen ropy, se snížil o dvě procenta na 1,4 miliardy zlotých. Příjmy klesly o 19 procent na 16,2 miliardy PLN.

Témata:  Unipetrol PKN Orlen

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.