Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína ztratilia zájem o německou firmu Osram

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Berlín - Na Západě roste odpor k investicím z Číny. Peking už v reakci na aktuální vyvoj oznámil, že ztratil zájem o převzetí německého výrobce osvětlovací techniky Osram Licht.

O koupi Osramu vyjádřil zájem čínský výrobce čipů Sanan Optoelectronics spolu s investiční firmou GSR Go Scale Capital Advisors. Podle dvou nejmenovaných lidí ale už o převzetí celé firmy usilovat přestaly. "Na Číňany zapůsobil odpor zástupců odborů a politiků," řekl jeden ze zdrojů.

Mluvčí německého ministra hospodářství zprávu odmítl komentovat a dodal, že jde o strategické rozhodnutí firmy Osram.

Převzetí firmy ze strany Číňanů už narazilo na odpor vlivného odborového svazu IG Metall. Podle zdrojů by se tato transakce setkala i s politickými překážkami. Tržní hodnota Osramu se pohybuje kolem pěti miliard eur (135 miliard Kč).

Podle zdrojů by čínští investoři mohli v Osramu koupit jen menšinový podíl pod 25 procent akcií. Tím by se vyhnuli povinnému prošetření transakce německými úřady.

Osram se přesouvá od výroby žárovek k osvětlovacím technologiím, včetně technologie LED a slitin, které je možné používat k civilním i vojenským účelům. Kvůli tomu by převzetí firmy čínským kapitálem mohl prověřovat i americký Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS).

Témata:  Čína Německo investice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy