Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli EET je prý ohroženo až 1500 živností

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle ankety Sdružení místních samospráv jsou ohroženy různé živnosti ve více než 860 z 1500 obcí, a to i kvůli elektronické evidenci tržeb (EET), jejíž první fáze začala 1. prosince. Ministerstvo financí (MF) označilo průzkum za účelový.

Předseda sdružení Stanislav Polčák (STAN) podpořil návrh, aby drobní živnostníci nemuseli systém zavádět, pokud si dohodnou s daňovou správou paušální daň.

Úpravu, která jde tímto směrem, předložil k vládnímu daňovému balíčku ministr financí Andrej Babiš (ANO). Chce, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250.000 korun ročně.

Sdružení místních samospráv překvapilo, že evidence tržeb by se za určitých okolností měla vztahovat i na spolky, třeba dobrovolných hasičů a baráčníků, když pořádají plesy a obdobné slavnosti.

"Cílem ankety sdružení je vyvolat u občanů dojem masové likvidace restauračních zařízení kvůli zavedení EET," uvedlo ministerstvo financí v tiskové zprávě.

Sdružení místních samospráv se podle MF obrátilo na své členy s obecným dotazem, zda v dané obci hrozí uzavření jakékoliv provozovny v důsledku zavedení EET. Přestože průzkum začal již před spuštěním EET, a to nikoliv přímo mezi podnikateli, ale mezi účelově vybranými starosty obcí, byl cílen obecně na všechny obory podnikání, přestože do 1. vlny EET startující 1. prosince 2016 spadají pouze restaurace a ubytovací zařízení.

"Připomínáme, že EET bude nabíhat ve 4 vlnách s tím, že poslední dvě proběhnou až v roce 2018. Implikovat údajný zánik podnikání v prosinci 2016 opatřením účinným od roku 2018, považujeme za krajně manipulativní. Průzkumný dotazník byl doprovázen sugestivním průvodní emailem, který hovořil o údajných negativních dopadech EET. V takovém případě nelze ani náhodou označit takový průzkum za objektivní, naopak o další z řady pokusů ohýbat skutečnost proti EET z politických důvodů," uvedl resort na svém webu mfcr.cz.

Témata:  elektronická evidence tržeb živnostníci Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy