Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB zatím měnovou politiku nezmění, tipují analytici

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Bankovní rada ČNB na počátku listopadu zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu intervencí, tedy udržování kurzu 27 CZK/EUR, vidí polovinu roku 2017. Analytici neočekávají, že by se ve čtvrtek, kdy opět rada zasedne, měnová politika centrální bnaky změnila.

"Na prosincovém zasedání ČNB nedojde k žádné změně v nastavení měnové politiky. Pozornost se plně soustředí na termín ukončení intervencí. Od předchozího zasedání ČNB se totiž inflace posunula citelně výše," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle něj se tak zřejmě posouvá pravděpodobnost ukončení devizových intervencí ČNB k druhému, spíše než třetímu čtvrtletí.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se všichni členové bankovní rady shodnou na tom, že vhodným termínem ukončení intervencí je polovina příštího roku.

ČNB ve čtvrtek rovněž podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy zopakuje své předchozí stanovisko, v jehož rámci prostřednictvím takzvaného tvrdého závazku v podstatě vyloučí možnost ukončení intervenčního režimu dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy