Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda k růstu ekonomiky přispěla jen omezeně, oponují analytici Sobotkovi

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vyzvihl zásluhy vlády na ekonomickém růstu ČR. Analytici však upozorňují, že kabinet nemá na dobrém stavu hospodářství až tak závratný podíl. Připustili ale, že politická stabilita je důležitým základem.

"Vláda Bohuslava Sobotky při svém nástupu zdědila ekonomiku na samém počátku cyklického oživení, podpořeného navíc bezprecedentním uvolněním měnových podmínek devizovými intervencemi ČNB. Současný solidní stav české ekonomiky je z větší části zásluhou uvedených cyklických faktorů," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavle Sobíšek.

Zásluhu má vláda podle něj na politické stabilitě s evropským kursem a na tom, že příliš neohýbala tržní podnikatelské prostředí. "Třetí plusový bod, doufám, si vláda zaslouží za zavedení elektronické evidence tržeb, ale na hodnocení tohoto kroku je ještě brzy," uvedl.

Podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy vláda k ekonomickému růstu přispěla jen zanedbatelnou měrou. Na druhou stranu ocenil politickou stabilitu a přebytkové hospodaření v letošním roce.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka za růstem české ekonomiky stojí výsledky zpracovatelského průmyslu, především výroby osobních aut, strojírenství a dalších úspěšných oborů, které se dokážou prosadit na zahraničních trzích. Ekonomický cyklus v České republice je podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala do velké míry závislý na vývoji v zahraničí díky exportnímu zaměření české ekonomiky.

Témata:  ekonomika Bohuslav Sobotka vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy