Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise navrhla pravidla pro spuštění reverse charge. Podle Babiše jsou nepoužitelné

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Praha - Evropská komise dnes navrhla členským státům cestu k tomu, aby za určitých podmínek mohly při výběru DPH využívat obecný mechanismus přenesené daňové povinnosti. Český ministr financí Andrej Babiš (ANO) k návrhu řekl, že je v základních parametrech v podstatě nepoužitelný.

"Některé členské země vyjádřily touhu využívat na domácím trhu u DPH obecný mechanismus reverse charge. Dnes plníme svůj slib a nastavujeme takové principy, abychom zajistili integritu vnitřního trhu," cituje tisková zpráva eurokomisaře pro měnové záležitosti, daně a cla Pierra Moscoviciho.

"Trvám na tom, že reverse charge je v kombinaci s využitím moderních technologií nejefektivnějším způsobem, jak vybrat DPH, zbavit se karuselového podvodu a ještě k tomu podpořit cash flow podnikatelů uvnitř státu. Komise tento názor evidentně nesdílí. Netají se tím a dnešní návrh podle toho vypadá. V zásadních parametrech je napsán tak, aby se ve skutečnosti v podstatě nedal použít," uvedl Babiš. Z dlouhodobého hlediska je to ovšem podle něj vlastně mimořádně dobrá zpráva, která potvrzuje, že se ČR vydala správnou cestou.

Návrh neumožňuje použít obecný reverse charge na plnění nad 10.000 euro přímo, ale až na základě povolení ze strany Komise. Členský stát může EK požádat o rozhodnutí, pouze pokud splňuje tři podmínky. První podmínkou je, aby žádající stát vykazoval o pět procent vyšší nedovýběr DPH než je střední, tedy mediánová, hodnota pro celou unii. V EU je to nyní 10,4 procenta a hranice by tak byla na 15,4 procenta. Česká "VAT gap" je v současnosti odhadována na 16,14 procenta. Vzhledem k vývoji výběru daní je možné její snížení v době, kdy nyní navrhovaná pravidla po schválení skutečně začnou platit. A to bude zřejmě nejdříve v roce 2018.

Tato podmínka je přitom podle Babiše koncepčně špatná a škodlivá. Motivuje totiž státy a zejména ty, kterým by obecný reverse charge byl povolen, držet mezeru na úrovni pěti procent místo toho, aby ji snižovaly.

Navíc může podle MF tak nastat paradoxní situace, kdy EK, na základě tlaku České republiky a Rakouska, předkládá návrh, který ale právě tyto státy může vyloučit z okruhu států, které se pro žádost o obecný reverse charge kvalifikují.

Témata:  Evropská komise (EK) Andrej Babiš DPH

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy