Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České dráhy vypsaly tendr na elektrické lokomotivy, musí jet rychlostí 200 km/h

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: České dráhy

Praha - České dráhy opět vypsaly tendr na pronájem elektrických lokomotiv schopných jet rychlostí 200 km/h. Desetiletý pronájem má dle odhadů vyjít na 480 milionů eur (1,3 miliardy korun).

Deset nových lokomotiv by mělo na trase mezi Prahou a Hamburkem nahradit lokomotivy plzeňské Škoda Transportation nazývané Emil Zátopek, které nemají všechna povolení pro provoz na německých tratích.

Vlaky směřující z Prahy do Hamburku tak nyní přepřahají české lokomotivy v Drážďanech, odkud vlaky vozí německé stroje schopné jet 200kilometrovou rychlostí. Stroje od Škody mohou na německých tratích jezdit jen 160kilometrovou rychlostí. 

Od jízdního řádu platného od poloviny letošního prosince ale musí ČD podle smlouvy s německými drahami samy na trase nasazovat lokomotivy schopné jet 200 km/h.

Témata:  České Dráhy ŠKODA TRANSPORTATION a.s. železnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy