Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jmenoval Navara do čela Národní rady pro obchod. Z Číny přichází obvinění

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Nově zvolený americký prezident Donald Trump jmenoval do čela Národní rady pro obchod Petera Navarra (67). Peking ho prostřednictvím státních médií hned obvinil z protičínského jednání.

Navarro, který Trumpovi radil v průběhu prezidentské kampaně, v minulosti mluvil o takzvané "hospodářské válce s Čínou", píše Reuters. Je také autorem knihy Smrt z rukou Číny: Jak Amerika ztratila svou průmyslovou základnu.

"Skutečnost, že zvolený prezident USA Trump jmenoval do čela obchodní rady ekonoma Navarra, vzbuzuje vážný důvod k obavám. Jeho odmítavý postoj k Číně je známý... Jakákoli snaha ohrozit hospodářské vztahy mezi Čínou a USA způsobí oběma zemím značné ztráty," napsal deník China Daily, který cílí především na zahraniční čtenáře.

Podobné varování vydal i list Global Times, který je napojen na čínskou vládnoucí komunistickou stranu. "Jmenování (Navarra) v žádném případě není dobrou zprávou. Čína si musí uvědomit, že Trumpův tým nadále vůči Číně zaujímá tvrdý postoj. Je nutné se zbavit všech iluzí a připravit se na útok ze strany Trumpovy administrativy," napsal.

Čínské ministerstvo obchodu podle agentury Reuters na Navarra naopak reagovalo upozorněním, že je nutné zachovat dobré obchodní vztahy mezi oběma státy bez ohledu na to, kdo je u moci.

Témata:  Čína Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy