Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českou ekonomiku čekají velké změny. Skončí intervence?

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Růst české ekonomiky byl měl příští rok mírně zrychlit na 2,6 procenta z letošních 2,5 procenta a bude se opírat především o domácí poptávku. Zároveň by měla ještě více klesnout míra nezaměstnanosti. Inflace by měla rovněž růst a přiblížit se hranici dvou procent.

"Pokles nezaměstnanosti již patrně bude limitovaný, nicméně další akcelerace růstu mezd by měla pomoci udržet tříprocentní tempo růstu spotřeby domácností. Vzhledem k již přijatým opatřením a schválenému státnímu rozpočtu lze očekávat, že růst spotřeby domácností bude o něco rychlejší než v roce 2016," uvedl David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

Právě nedostatek nových zaměstnanců nutí podle analytika ČSOB Petra Dufka firmy zvyšovat mzdy rychleji, zvlášť u nedostatkových profesí, jako jsou pomocní dělníci či řemeslníci. "Tento trend bude pokračovat i v roce 2017, avšak bude doprovázený i vyšší inflací. Ta nakonec umožní ČNB konečně uvolnit korunu z kurzového systému zavedeného v roce 2013," uvedl.

"Vývoj ekonomiky by měl zůstat v příštím roce příznivý a ekonomická aktivita by měla ve srovnání s letošním rokem dále mírně zrychlit. Ekonomika bude tažena zejména příznivou spotřebou domácností, které profitují z vývoje na trhu práce, kde míra nezaměstnanosti poklesla k nejnižším úrovním za posledních 20 let," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Podle materiálu MF by letos i příští rok měl být nominální růst mezd (tedy neočištěný o inflaci) kolem pěti procent. Mzdy a platy tak porostou nejrychleji od roku 2008. "Reálně se Češi ale musí připravit na určité zpomalení růstu mezd v porovnání s letošním rokem, neboť nominální růst mezd bude více než kompenzován právě zrychlující inflací," upozornil hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

K dalšímu vývoji ekonomiky Kovanda dále uvedl, že očekávaný konec devizových intervencí v příštím roce může být pro řadu exportérů kvůli posílení koruny nepříjemný.

Témata:  ekonomika inflace ČNB

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy