Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v domácí ekonomiku v prosinci klesla

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci mírně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, oproti listopadu nepatrně poklesl o 0,2 bodu na hodnotu 99,1. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně snížil o 0,4 bodu na hodnotu 97,1. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,8 bodu na hodnotu 108,7. Ve srovnání s prosincem 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

V průmyslu se v prosinci důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila o 0,3 bodu na hodnotu 98,7. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se také téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků zůstaly podle respondentů stejné, informuje czso.cz. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce mírné snížení tempa růstu výrobní činnosti a neměnnost zaměstnanosti.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v prosinci meziměsíčně snížila o 4,1 bodu na hodnotu 75,0. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů téměř nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti listopadu rovněž téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti.

V prosinci se indikátor důvěry v odvětví obchodu oproti listopadu snížil o 1,1 bodu na hodnotu 100,1. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se nezměnilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se mírně snížila, pro období příštích šesti měsíců se nezměnila.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v prosinci nezměnila a zůstala na hodnotě 97,7. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti listopadu nezměnilo. Hodnocení poptávky v prosinci se téměř nezměnilo, stejně tak její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se rovněž téměř nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Témata:  ekonomika průmysl

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy