Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V novém roce vzroste minimální mzda. Většiny firem se ale nedotkne

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Lednový růst minimální mzdy se velkého počtu českých firem vůbec netýká. Většinu podniků spíše trápí nedostatek vhodných zaměstnanců. Zvýšení minimální mzdy o 1100 Kč na 11.000 Kč měsíčně se zřejmě nejméně dotýká pražských firem.

Od začátku příštího roku vzroste z rozhodnutí vlády minimální mzda o deset procent na 11.000 korun. Polepšit by si tak v celém Česku mělo zhruba 3,2 procenta zaměstnanců, kteří dostanou měsíčně o 1100 korun víc. Pro většinu podniků to ale znamená přidat nejen těm, kdo jsou na minimální mzdě, ale odpovídajícím způsobem zvýšit mzdy i dalším zaměstnancům, aby byl zachován odstup v odměňování.

Zvýšení minimální mzdy donutí některé firmy v Libereckém kraji ke zdražení. Aby pokryl zvýšené náklady na mzdy, bude muset zdražit například tradiční výrobce vánočních ozdob z foukaných skleněných perlí Rautis v Poniklé na Semilsku. Zvýšení nákladů na mzdy pro firmu není zanedbatelné. Rodinný podnik zaměstnává asi 20 lidí, přesto bude zvýšení mezd znamenat, že v příštím roce vyplatí na mzdách a odvodech o půl milionu až o milion víc. "Dlouho jsme ceny drželi, teď se ale zdražení nevyhneme, na zvýšení mezd si musíme vydělat," řekl ČTK předseda představenstva Marek Kulhavý.

Zdražení produkce zhruba o 1,5 až dvě procenta zejména kvůli zvýšení mezd plánuje i výrobce dřevěných hraček Detoa Albrechtice. Firma zaměstnává kolem 140 lidí a ročně uskuteční zakázky za 80 milionů Kč. "Na minimální mzdě máme jen kolem osmi lidí, budeme ale muset přidat i ostatním, abychom zachovali odstup mezi platovými třídami," uvedl majitel firmy Jaroslav Zeman. Odhadl, že na mzdách bude muset Detoa příští rok kvůli zvýšení minimální mzdy vyplatit nejméně milion navíc.

Zvýšení minimální mzdy zasáhne v Karlovarském kraji hlavně firmy, které zaměstnávají lidi s nízkým vzděláním, například porcelánky. Firmy, které mají vyšší rozpětí mezd, ale budou muset snížit motivační části mezd, zjistila ČTK. Například pro porcelánku Thun 1794 to bude znamenat nárůst nákladů na mzdy o více než pět milionů korun ročně, řekl ředitel společnosti Vlastimil Argman. "Ceny moc zvedat kvůli konkurenci nemůžeme, takže musíme hledat úspory uvnitř," dodal.

"Nejnižší platy ve výrobě jsme museli zvednout už od října o 20 procent, abychom dokázali vůbec sehnat lidi," poznamenal jednatel prádelenské společnosti Chrištof Jan Chrištof mladší. Také podle něj má zvýšení minimální mzdy spíše obecný dopad na podniky v tom, že musejí zvyšovat mzdy, aby byly konkurenceschopné.

"Nástupní mzda ve společnosti Lidl začíná nyní na 18.625 Kč hrubého při čtyřicetihodinovém pracovním úvazku (na pozici prodavač/prodavačka), zvýšení minimální mzdy se nás tedy nijak nedotýká," řekla ČTK mluvčí Lidlu Zuzana Holá. "Naší společnosti se toto opatření nijak nedotkne. V oblasti minimální mzdy nemáme žádné zaměstnance," uvedl mluvčí Český drah Petr Štáhlavský.

"Kaufland nikdy neplatil svým zaměstnancům minimální mzdu, ale vždy citelně nad tento limit, a to i zaměstnancům na nejnižších pozicích," uvedl mluvčí firmy Michael Šperl. Tento rozdíl ve prospěch zaměstnanců si podle něj Kaufland drží při každém navyšování minimální mzdy.

Pro český trh práce je v posledních měsících charakteristická velmi nízká míra nezaměstnanosti spojená s konkurenčním bojem o kvalitní zaměstnance, upozornila mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Žádného ze zaměstnanců Globusu se minimální mzda netýká, dodala.

Témata:  minimální mzda firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy