Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika rychle rychleji, hlavním motorem je domácí spotřeba

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový statistický úřad dnes potvrdil svůj lednový odhad vývoje německé ekonomiky. Ta ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo z 0,1 procenta ve třetím kvartálu.

Úřad zároveň potvrdil svůj lednový odhad, podle kterého se HDP Německa za loňský rok zvýšilo o 1,9 procenta, což je nejprudší tempo za pět let.

Analytici v průměru odhadovali, že růst ve čtvrtém čtvrtletí dosáhne 0,5 procenta. Německá vláda koncem ledna potvrdila, že v letošním roce počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta.

Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru. To kompenzovalo horší výkon zahraničního obchodu. Domácí spotřeba již dříve vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy