Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika USA roste pomaleji, než v předchozích měsících

Americký dolar (USD)
Americký dolar (USD)
Foto: Pixmac

Washington - Ministerstvo obchodu USA dnes vydalo předběžný odhad toho, jak si v prvním čtvrtletí roku 2016 vedla americká ekonomika. Závěry nejsou příliš optimistické.

Americká ekonomika zpomalila v letošním prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 0,5 procenta. Výsledek je horší než odhady analytiků, kteří očekávali růst o 0,7 procenta. V předešlém kvartálu stoupla největší světová ekonomika o 1,4 procenta.

Výkon ekonomiky USA za letošní první tři měsíce roku je nejhorší od prvního čtvrtletí 2014, kdy se tamní hrubý domácí produkt snížil o 0,9 procenta, napsala agentura AP.

Spotřebitelské výdaje, které tvoří zhruba 70 procent ekonomické aktivity USA, rostly nejpomalejším tempem za poslední rok. Během ledna až dubna se zvýšily o 1,9 procenta, v loňském čtvrtém čtvrtletí však stouply o 2,4 procenta.

Podnikatelské výdaje se snížily o 5,9 procenta, a zaznamenaly tak největší kvartální propad od vrcholu hospodářské krize v roce 2009. Investice v kategorii zahrnující průzkum těžby ropy a zemního plynu se snížily dokonce o rekordních 86 procent.

Od chvíle, kdy se americká ekonomika před téměř sedmi lety začala zotavovat z krize, vykazuje za první čtvrtletí mnohem pomalejší tempa růstu než ve zbytku roku. Podobný vývoj předpokládají ekonomové i letos. Růst pro druhé čtvrtletí odhadují na zhruba dvě procenta.

Americká centrální banka (Fed) ve středu v závěru dvoudenního zasedání svého měnového výboru slabá místa v domácí ekonomice zaznamenala a rozhodla se ponechat svou měnovou politiku beze změn. Americké akciové trhy v úvodu dnešního obchodování klesly, širší index S&P 500 ztrácel zhruba 0,3 procenta.

Témata:  USA ekonomika USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy