Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: jakou životní úroveň mají české domácnosti?

Peníze, CZK
Peníze, CZK
Foto: Cofidis

Praha - V dubnovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) položilo dvě otázky týkající se hodnocení současné ekonomické situace v ČR a hodnocení životní úrovně jejich domácností.

Necelá třetina (31 %) české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi pozitivně, když 2 % ji označila za „velmi dobrou" a 29 % za „dobrou". Více než čtvrtina lidí (27 %) hodnotí současnou ekonomickou situaci nepříznivě, když 22 % ji charakterizovalo jako „špatnou" a 5 % jako „velmi špatnou". Dvě pětiny (40 %) lidí pak považují současnou ekonomickou situaci v ČR za „ani dobrou, ani špatnou". Pproti předchozímu šetření z března 2016 se hodnocení statisticky významně nezměnilo.

Optimismus v hodnocení současné ekonomické situace narůstá se zlepšující se subjektivně hodnocenou životní úrovní respondenta a rovněž s příjmem, spokojeností s životem, spokojeností s politickou situací a také s nejvyšším stupněm dokončeného vzdělání. Relativně optimističtěji se o ekonomické situaci vyjadřují podnikatelé se zaměstnanci, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, Pražané, dotázaní, kteří se politicky jednoznačně řadí na pravici, z hlediska stranických preferencí zejména stoupenci ANO a v menší míře i ČSSD a dotázaní, kteří důvěřují vládě, uvedl soc.cas.cz.

51 % lidí má podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti, z toho 8 % ji hodnotí jako „velmi dobrou" a 43 % jako „spíše dobrou". Naopak za špatnou považuje životní úroveň své domácnosti 14 % občanů, když 12 % ji označilo za „spíše špatnou" a 2 % za „velmi špatnou". Více než třetina (35 %) pak životní úroveň své domácnosti charakterizuje jako „ani dobrou, ani špatnou".

Skupiny vnímající svou životní úroveň méně příznivě tvoří především důchodci, nezaměstnaní, stoupenci KSČM, rozhodnutí nevoliči, lidé, kteří sami sebe na škále levice-pravice politicky řadí jednoznačně k levici, a dotázaní, kteří nedůvěřují vládě.

Témata:  průzkumy životní úroveň ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy