Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika loni vrostla o 2,3 procenta

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česká ekonomika loni rostla meziročně o 2,3 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 o 1,9 procenta. Reálné příjmy domácností vzrostly v roce 2016 o 3,1 % a reálná spotřeba na obyvatele meziročně vzrostla o 2,7 %. Důchody ze zisků náležící zahraničním vlastníkům korporací dosáhly v tomto roce 8,4 % HDP. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Oproti roku 2015, kdy HDP stoupl o 4,6 procenta, loni roční růst značně zpomalil. Podle ekonomů však loňský nižší růst neznamená obrat v příznivém vývoji ekonomiky.

V aktuálních údajích se nezměnil ani mezičtvrtletní růst ekonomiky, který činil v posledním čtvrtletí loňského roku 0,4 procenta. Odhad HDP byl sice podle statistiků zpřesněn kvůli novým údajům za sektor vládních institucí, ale na tempo růstu ekonomiky to nemělo výrazný dopad.

Reálné příjmy domácností na obyvatele loni podle dnešních údajů ČSÚ stouply oproti předchozímu roku o 3,1 procenta. Spotřeba domácností také rostla, ale pomalejším tempem - o 2,7 procenta. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele dosáhl 23.436 korun, zatímco měsíční spotřeba na obyvatele činila 21.295 korun.

V závěru roku naopak mírně klesly zisky nefinančních podniků. Míra zisku ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 činila 49,7 procenta, což bylo o 1,5 procentního bodu méně než před rokem. Za poklesem stojí podle statistiků hlavně navýšení nákladů na mzdy o 5,8 procenta. Míra investic firem se ale zvýšila.

Témata:  HDP ČR ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy