Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Registr smluv by Senát neměl potápět, tvrdí senátor

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha – Už za týden čeká senátory dlouho očekávaná diskuze a hlasování o novele zákona o registru smluv. Původně jedna z vládních priorit vzbuzuje velké emoce od chvíle, kdy Sněmovna již schválený zákon novelizovala. Tehdy pro novelu hlasovali i zástupci vládní ČSSD a KDU-ČSL. Podle bývalého člena Zelených Ladislava Kose je pochopitelná pouze výjimka pro Budvar.

Zákon o registru smluv nabyl účinnosti v polovině roku 2016, krátce nato však došlo v Poslanecké sněmovně k odhlasování novely zákona, pro kterou zvedli ruku i zástupci vládních ČSSD a KDU-ČSL, většina poslanců hnutí ANO se zdržela. Novela musí být schválená ještě Senátem, k hlasování má dojít 19. dubna. Případné finální schválení novely je ostře kritizováno, jelikož by znamenalo vyjmutí z povinnosti zveřejňovat smlouvy společností s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu.

Bývalý člen strany Zelených a nynější senátor za Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos má pochopení pro udělení výjimky pouze pro Budvar. Jinak ale vnímá novelu jako výrazné oslabení registru smluv, vyjímá z něj podstatnou část subjektů. „Nejsme si tak vůbec jisti, které subjekty vyňaty budou. Pojem „obchodní nebo průmyslová povaha“ české právo nezná a o tom, který státní nebo městský podnik musí v registru své smlouvy zveřejňovat, tak bude muset v posledku rozhodnut soud,“ píše Kos na blogu pro Aktuálně.cz.

Podle něj je Budvar zcela jiným případem. Momentálně je zapojen do několika mezinárodních právních sporů týkajících se práva používat obchodní název Budweiser. „Úspěch v těchto obchodních sporech bude mít výrazný vliv na hospodářské výsledky Budvaru v nejbližší budoucnosti. Pokud by tedy byť i jen teoreticky mohla být tržní pozice Budvaru zveřejňováním smluv poškozena, jsem ochoten pro výjimku hlasovat a náš „národní poklad“ nevystavit riziku transparentnosti,“ naznačil senátor, jak může o novele hlasovat.

Připouští však, že registr smluv jako takový je důležitým nástrojem, jak předcházet kauzám, kdy jsou státní peníze vyvedeny do soukromých rukou. Senát by se tak prý neměl snažit tento nástroj potopit.

K důležitému senátnímu bodu se nedávno vyjádřila i politoložka Vladimíra Dvořáková. Případné schválení novely, která z působnosti zákona vyjímá společnost Budvar považuje za negativní jev. Novela prý de facto „programově likviduje možné dopady zákona původního,“. „Pokud se ČSSD při svém předvolebním souboji (oprávněně) rozhořčuje nad střetem zájmů u Andreje Babiše, měla by jednoznačně odmítnout snahy zlikvidovat jediný, skutečně kvalitní protikorupční zákon,“ psala Dvořáková.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Senát Parlamentu České republiky registr smluv na internetu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy