Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočtový deficit USA se zvýšil o 63 procent

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Rozpočtový deficit Spojených států se v březnu prudce zvýšil na 176,2 miliardy USD (4,4 bilionu Kč) z loňských srovnatelných 108 miliardy USD.

Přispěly k tomu mimořádné faktory. Za celé fiskální první pololetí se schodek prohloubil o 14,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Příjmy se v březnu meziročně snížily o pět procent na 217 miliard USD. Výdaje vzrostly o 17 procent na 393 miliardy dolarů.

K březnovému schodku přispěly kalendářní vlivy a změny v načasování výběru daní a náhrad. Mimo jiné byl posunut termín pro podání daňového přiznání firem, což znamená, že příjmy obvykle vybrané v březnu se v rozpočtu objeví až v dubnu. Stát rovněž již na konci března musel vyplatit dávky ve výši 42 miliard USD, protože 1. duben letos připadl na sobotu.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa a republikáni v Kongresu nyní zvažují návrh na snížení daní a zvýšení výdajů na infrastrukturu. Vzhledem k prohlubování deficitu rozpočtu tyto změny zřejmě vyvolají širší debatu o daních a výdajích.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy